POTLATCH : De l’Hôte à l’Hôte : récit & scénographie immersive en Hôtellerie-Restauration (HR)
POTLATCH: From host to host: story and immersive scenography in catering
Responsable(s) scientifique : AAU-CRENAU : Laurent Lescop
Contrat de recherche terminé en décembre 2022
FR
Appel à projet 2016 du RFI Tourisme, Angers TourismLab.
Partenaires : Jacques Gilbert EA L'AMO Université de Nantes, AAU-CRENAU ensa Nantes, LEMNA Université de Nantes, GRANEM Université d'Angers
Ce projet de recherche a pour objectif de mettre en évidence les processus d'élaboration et de scénarisation des ambiances en hôtellerie-restauration afin de comprendre les ressorts de l'adhésion qu'ils suscitent. La recherche part d'expériences existantes ou de projets en cours expérimentés en dispositif immersif et vise à anticiper, concevoir et améliorer les récits qui déterminent et accompagnent l'expérience de séjour.
La problèmatique est alors : comment produire et reproduire pour chaque sujet, les conditions d'un récit "premium" qui permet la réitération d'un processus unique ?
EN
- Scientific director: AAU-CRENAU: Laurent Lescop
- Research contract launched in November 2016
- 2016 RFI Tourisme, Angers TourismLab Call for Projects.
- Partners: Jacques Gilbert EA L’AMO University of Nantes, AAU-CRENAU ensa Nantes,LEMNA University of Nantes, GRANEM University of Angers
This research project aims to highlight the design and writing processes regarding ambiances in catering in order to understand the stakes behind the adherence that they create. The study is based on existing experiences or current projects carried out in immersive devices. It aims to anticipate, design and improve the stories that determine and accompany the experience of visiting such locations.
The question is as follows: For each subject, how can we produce and reproduce the conditions of a “premium” story that allows for the reiteration of a unique process?